Amazon for E-commerce

Hur kan Amazon bidra till en ökad tillväxt?

Amazon har nu funnits under många år och har utvecklat sitt erbjudande otroligt snabbt de senaste åren, inklusive i Sverige. I länder där Amazon är en mer etablerad marketplace brukar Amazon ingå i en större omnichannel-strategi, speciellt när man redan har ett etablerat och starkt varumärke. I länder som inte har en egen Amazon marketplace kan Amazon vara en möjlighet att expandera internationellt och driva tillväxt med hjälp av deras FBA-lösning, där de tar hand om hela logistiken som 3PL partner.

Vi har arbetat med olika typer av Amazon-insatser sedan 2010 i Europa och har perspektiv på hur Amazon kan bidra till tillväxt utan att kannibalisera din egen webb-försäljning. Vi diskuterar gärna vilka alternativ som finns för att identifiera den optimala vägen framåt. Lite längre ner på sidan har vi gått genom och förenklat de viktigaste delarna av Amazon-Ads-utbudet.

Hur säljer jag på Amazon?

Hur säljer jag på Amazon?

Olika alternativ som passar ditt behov

Det finns en del olika sätt att sälja på Amazon. För professionella E-handlare är det första steget att skapa ett konto i Amazon Seller Center och importera produkterna som ska säljas på Amazon. Efter det väljer man hur produkterna ska levereras till kunden. Om e-handlaren använder sin egen logistik-lösning kallar Amazon det för Fulfillment by Merchant (FBM). Om hela logistik delen, inklusive kundsupport och returer ska hanteras av Amazon heter det Fulfillment by Amazon (FBA).

Fulfillment by Merchant (FBM)

FBM brukar vara bra om volymerna inte är för stora.
Du säljer produkterna genom Amazon och hanterar hela logistiken samt kundsupport.

 • Man har kontroll över alla aspekter av sin e-commerce och kan ha samma kvalitetsnivå som med vanliga webb-kunder.
 • Marginalerna är bättre då det inte finns andra avgifter som ingår i andra lösningar som FBA.
 • Det finns mindre administration och lite mer frihet så länge man gör det inom Amazons kvalitetskrav. De har en dashboard där man kan följa hur man presterar mot deras KPIer.

Fulfillment by Amazon (FBA)

Med den här lösningen hanterar Amazon lager, packning och shipping, returer av produkter samt hela kundsupporten. Man kan välja ett fulfillment center där produkterna ska lagras och valet varierar beroende på vilket land man vill fokusera sin Amazon-insats mot. Produkterna lagras hos Amazon tills att de är sålda som i många andra typer av 3PL-lösningar. När en beställning kommer till Amazon hanterar deras team hela processen.

Hybrida lösningar är möjliga. Man kan alltid välja att registrera hela katalogen i Amazon Seller Central och sedan ha en del FBM och en del FBA beroende på vilken del är mest lönsam för just den produkten.

Amazon Ads

Amazon Ads

Vilka alternativ finns?

Amazon Ads fungerar på ganska liknande sätt som Google Ads och SoMe-kanaler, med sökords-baserade kampanjer, produkt-relaterade kampanjer eller intresse-relaterade kampanjer.

Sponsored Product Ads
Som många andra typer av kampanjer är detta pay per click baserat. Man kan välja att köra keyword-baserade kampanjer med fokus på sökord eller köra lite mer åt det dynamiska hållet som på Google Shopping med bl.a möjlighet att arbeta med negativa sökord eller olika budstrategier.
Adsen syns på höger-sidan av sökresultaten, under sökresultaten eller på produktsidorna. Dessa kampanjer är mycket effektiva för att driva försäljning då de ligger mycket nära köpet.

Sponsored Brand (f.d. Headline Search Ads)
De här kampanjerna fokuserar på att visa upp brandet ovanför produkterna med upp till 3 produkter kopplade, på vänstersidan eller under sökresultaten. Det är en cpc-baserad kostnadsmodell, precis om search-kampanjerna på Google Ads. I sponsrade brands finns det stort fokus på strategiska sökord.
Fördelen med den här typen av kampanj är att det kombinerar brand awareness och sälj. Det går att driva trafiken till egna landningssidor där man bygger skärddarsydd content.

Product Display Ads
Som Display-kampanjer i andra kanaler fungerar de kampanjerna med intresse/beteende-baserad targeting. Utöver det kan man rikta sig med hjälp av produkt-targeting mot användare som söker efter kompletterande, liknande eller konkurrerande produkter.
Annonserna syns på produktsidorna för relaterade produkter, customer review sidorna eller Merchandising emails. De kan även landa utanför Amazon, dvs på siter som ägs av Amazon som IMDB, på t.ex. Amazon Fire TV och även på deras DSP (demand-side platform).

Utöver detta finns det möjligheten att skapa en egen Store för att bygga en bättre Brand-identitet mot Amazon-användaren. En Store är ganska lik en egen webbplats med kategorier och underkategorier, precis som på en vanlig e-commerce webb.

Vi hjälper dig att:

 • Identifiera (keyword research, interest mining), Skapa och konfigurera dina Amazon-Ads-kampanjer.
 • Skapa skräddarsydda datadrivna optimeringsprocesser för att nå högre ROI (return on investment) och lägre CPA-nivåer (cost per acquisition).
 • Analysera hur konkurrenterna arbetar på Amazon Ads – product listing audits, sökordsstrategin, brand tone of voice, review mapping.
 • Följa upp nyheter och nya kampanjtyper för att kontinuerligt kunna utveckla Amazon-strategin
Om Amazon DSP

Amazon DSP

Video, Display & Audio Ads till Amazon-nätverket

Amazon DSP (Demand-side platform) är en plattform som gör det möjligt för annonsörer att programmatiskt köpa display-, video- och ljudannonser både på och utanför Amazon, dvs på Amazon-webbplatser, appar samt alla publishing partners och third-party exchanges som använder Amazon’s DSP. Det betyder att man inte behöver sälja produkter på Amazon för att kunna komma igång med detta. Amazon DSP garanterar att annonserna landar på Brand-trygga webbplatser.

Vi hjälper dig att

 • Bygga en Action plan på Amazon DSP för att komplettera din omnichannel-strategi
 • Bygga effektiva remarketing-strategier
 • Driva Brand Awareness & ROI-drivna kampanjer på Amazon DSP
 • Komplettera din befintlig Display- & Video-strategi och nå ut till exklusiva Amazon-audienser
 • Samla in audience-insights och KPI:er som gör det möjlight att bygga en datadriven optimeringsprocess

Just nu är Amazon DSP enbart tillgängligt i följande länder (listan uppdateras kontinuerligt): Kanada, USA, Mexiko, Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, UK, Australien, Indien, Japan.

Vi har jobbat med Amazon i Europa sedan 2010 och hjälper dig gärna med dina utmaningar.

Kontakta oss
Kom Igång

Kontakta oss


Behöver du en audit?
En Action Plan eller Proof of Concept?

Beskriv gärna dina digitala utmaningar, så bokar vi in ett möte tillsammans för att hitta den bästa lösningen!